From: De Standaard

Baby niet te onderschatten

De Standaard:

Baby’s onthouden meer dan gedacht. Bijvoorbeeld dat ze zonet iets gezien hebben, ook al zijn ze compleet vergeten wat het precies was.

Niet zo lang geleden stond het nog in alle handboeken: baby’s van minder dan pakweg een half jaar oud vergeten bijna meteen elk object dat ze niet meer kunnen zien. Als de bal uit baby’s gezichtsveld verdwenen is, dan bestaat de bal niet meer, wat baby betreft. De kleinste kinderen hebben nog geen objectpermanentie, heette het in het jargon.

Maar de werkelijkheid is ingewikkelder, zo blijkt de jongste jaren steeds duidelijker uit experimenten. Zuigelingen hebben soms onvermoede talenten. Met slimme experimenten proberen psychologen in kaart te brengen wat jonge baby’s precies kunnen, en wat niet. Een nieuwe studie door Amerikaanse onderzoekers voegt een stukje toe aan de puzzel. Baby’s die vergeten zijn welk object ze enkele ogenblikken tevoren gezien hebben, kunnen zich wel herinneren dát ze een object gezien hebben, en waar het zich bevond. Dat schrijven Melissa Kibbe van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore en Alan Leslie van de Rutgers University in het vakblad Psychological Science.

Read the whole story: De Standaard

Leave a Comment

Your email address will not be published.
In the interest of transparency, we do not accept anonymous comments.
Required fields are marked*