Members in the Media
From: De Standaard

De baas voelt zich groter

De Standaard:

Als mensen zich machtig voelen, dan voelen ze zich ook groot. Dat besluiten de Amerikaanse psychologen Michelle Duguid van de Washington University en Jack Goncalo van de Cornell University uit een reeks van drie experimenten die ze beschrijven in het vakblad Psychological Science.

De onderzoekers hebben voor hun experimenten geen machtige en niet-machtige mensen gerekruteerd om die te vergelijken – echt machtige mensen zouden zich waarschijnlijk niet zo gauw laten overtuigen om als proefkonijn te dienen. In de plaats daarvan hebben ze gewone proefpersonen in groepen opgedeeld, en die zó gemanipuleerd dat ze zich tijdelijk machtig of net niet-machtig voelden.

Sommige proefpersonen moesten daartoe aan een rollenspel meedoen waarin ze ofwel een manager ofwel een ondergeschikte speelden. Om het effect nog sterker te maken, gebeurde dat zogezegd op basis van een test van de leiderschapskwaliteiten – in werkelijkheid waren de uitslagen van die test verzonnen en bepaalde het toeval wie er baas mocht spelen en wie ondergeschikte.

Read the whole story: De Standaard

More of our Members in the Media >

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.