Wanneer liegen we? (When are you thinking are we?)

Express:

Mochten we af en toe over wat meer tijd beschikken, we zouden minder liegen. Tot die conclusie komen Shaul Salvi (Universiteit van Amsterdam), Ori Eldar (Ben Gurion University) en Yoella Bereby-Meyer (Ben Gurion University). Hun bevindingen worden gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.

De auteurs concluderen dat mensen meestal liegen wanneer ze onder tijdsdruk worden gezet om een antwoord te geven en ze de leugen tegenover zichzelf kunnen verantwoorden.

De onderzoekers lieten 70 volwassenen driemaal met een teerling gooien. De onderzoekers konden de deelnemers niet zien en vroegen hen enkel de uitslag van de eerste worp mee te delen. Een hoog cijfer werd beloond met een geldprijs. Sommigen kregen exact twintig seconden om te zeggen welk cijfer ze hadden geworpen, anderen kregen ongelimiteerde tijd.

Wat bleek? Wanneer de onderzoekers de normale kansberekening op de resultaten toepatsen, bleek dat beide groepen logen, al logen de deelnemers die onder tijdsdruk stonden makkelijker dan degenen die geen tijdslimiet opgelegd kregen.

Read the whole story: Express

Leave a Comment

Your email address will not be published.
In the interest of transparency, we do not accept anonymous comments.
Required fields are marked*