Members in the Media
From: Science World

Myslet i v analogiích umí i opice

Science World:

Co se přesně analogií myslí? Např. to, že kočka se stará o koťata a dospělý pták o ptáčata. Nebo že můžeme rozpůlit čtverec podobně jako kruh – abstraktní idea společná těmto vztahům (vztah matka-potomek a půlení). Řada vědců si ale dosud myslela, že k tomu, abychom to takto chápali, potřebujeme jazyk/přemýšlení v pojmech. Jak se zdá, není to pravda. Netřeba k tomu ani inteligence velkých lidoopů.

Joël Fagot z Laboratoire de Psychologie Cognitive (CNRS/Université de Provence) a Roger Thompson z Franklin & Marshall College (USA) provedli následující experiment, o němž referoval časopis Psychological Science.

Vzali si 29 paviánů (Papio papio) různého věku a ukazovali jim na dotekovém displeji geometrické obrazce. Začalo se třeba dvěma políčky. Následně se na obrazovce objevily dvě dvojice objektů: trojúhelník a hvězda vs. dvě elipsy. Paviáni byli odměněni, pokud si nyní vybrali druhý pár – tj. pochopili koncept identity: nejde o to, jaké objekty to konkrétně jsou, ale mají být stejné.

Read the whole story: Science World

More of our Members in the Media >


APS regularly opens certain online articles for discussion on our website. Effective February 2021, you must be a logged-in APS member to post comments. By posting a comment, you agree to our Community Guidelines and the display of your profile information, including your name and affiliation. Any opinions, findings, conclusions, or recommendations present in article comments are those of the writers and do not necessarily reflect the views of APS or the article’s author. For more information, please see our Community Guidelines.

Please login with your APS account to comment.